OM FRAKT & PRODUKTIONSTIDER

SV | EN

Kundvagnen är tom 

VIGSELRINGAR

Sortera:
Dölj filter Filtrera:
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Hämta fler

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN FÖRLOVNINGSRINGAR OCH VIGSELRINGAR?

Om din partner överraskar dig med den perfekta förlovningsringen, kanske du undrar om du verkligen behöver lägga till ytterligare en vigselring till ditt fjärde finger när du väl är gift. Vad är skillnaden mellan en förlovningsring och en vigselring? Och, som du kanske undrar, om du uppskattar din förlovningsring  mycket, behöver du verkligen lägga till ett bröllopsband, eller kan du helt enkelt fortsätta att bära din förlovningsring som en solitär efter att du har gift dig? Låt oss få dessa frågor om förlovningsring kontra vigselrings etikett besvarade, en gång för alla.

Läs mer om vigselringar

Traditionella förlovningsringar har vanligtvis en dominerande sten, som antingen är infattad ensam eller är omgiven av ytterligare infattade mindre stenar. En förlovningsring ges vanligtvis som en del av förslaget, eller om inte, vid en tidig tidpunkt i förlovningen. Däremot är en vigselring traditionellt sett ett vanligt metallband eller ett evighetsband med diamanter som du får som en bekräftelse på förlovningen när ni utbyter era löften under vigselceremonin. Vanligtvis finns det också en ganska betydande prisskillnad mellan förlovningsringar och vigselringar; även om bröllopsbandet har infattade diamanter eller andra ädelstenar, är deras totala carat vikt i allmänhet mindre än förlovningsringens. Du kan naturligtvis frångå traditionen. Traditionellt bär du din förlovningsring och vigselring tillsammans på det fjärde fingret på din vänstra hand. När det gäller hur man staplar ringarna, säger traditionen att du ska bära vigselringen innanför förlovningsringen så att det ligger närmare ditt hjärta.

Som sagt, vissa väljer att bära sin förlovningsring å ena sidan och sin vigselring å andra sidan, speciellt om de är väldigt olika ringar som inte enkelt kan staplas. I slutändan beror detta på personliga preferenser. Om du gillar den traditionella looken, så lägger du  till ett evighetsband med pavé fattade diamanter eller en slät vigselring. En vigselring och en förlovningsring är en tidlös och vacker look och en trend som inte visar några tecken på att avta. Att bygga en ringstapel av tre eller fler band, ofta med blandade metaller och stilar är även detta en trend som verkar stå över tid. 

VIGSELRINGENS HISTORIA

Den västerländska traditionen att byta vigselringar på ett bröllop har blivit symbolisk och väl inbäddad i vår kultur. Det är en av de förenande traditionerna som finns runt om i världen, som går tillbaka till antiken. Men var har den sitt ursprung, hur utvecklades den och var ser vi vigselringen i framtiden? Begreppet vigselringar tros ha sitt ursprung i det gamla Egypten, för cirka 6000 år sedan! Baserat på bevis som finns i papyrusrullar och från hieroglyfer verkar det som om egyptiska par skulle byta ringar gjorda av hampa eller vass för att beteckna sin kärlek, vilket gör dem till de första att bära vigselringar för kärlek. Dessa var naturligtvis inte permanenta och skulle så småningom slitas av och gå sönder men skulle förmodligen ha ersatts med en annan ring.

VIGSELRINGEN SYMBOLISERAR FRAMTIDEN OCH EVIGHET

Enligt den gamla egyptiska trosuppfattningen representerade ringens cirkulära symbol evigheten medan det öppna utrymmet i mitten representerar en passage in i framtiden. Denna symbolik av ringen var idealisk för ett par som inleder ett nytt kapitel i sitt liv tillsammans. Men varför en vigselring? Varför inte ett runt armband eller halsband? Anledningen är att egyptierna trodde att det fjärde fingret på vänster hand, det vi kallar vårt ringfinger, var direkt kopplat till hjärtat. Att placera ringen på det fingret var en symbol för deras engagemang och lojalitet mot sin andra hälft.

HUR VIGSELRINGEN TOG SIG FRÅN EGYTPEN

På grund av de nära förbindelserna mellan Egypten och Rom förr i tiden, kom denna idé med vigselringar så småningom in i väster. Romarna tog idén vidare. De fortsatte att tro på kärleksteorin och kallade den 'vena amoris' eller kärlekens ådra. Inte längre tillverkat av vass eller hampa, en romersk brudgum skulle ge en metallring till sin brud, vilket tillförde ett extra lager av symbolik till ringen – styrka och uthållighet. Vanligtvis skulle en brud få två ringar, en gjord av järn och den andra av guld. Järnringen skulle bäras hemma medan guldringen bars offentligt för att demonstrera deras rikedom och för att imponera på folk. Medan grekerna också gav ringar till nära och kära, krediteras romarna för att de kopplade ringen till äktenskapet, vilket gör den till en "vigselring". Idag kan vi spåra den västerländska traditionen med vigselringar tillbaka till de gamla grekerna och romarna.