SV | EN

Kundvagnen är tom 

ARMBAND GULD

Är utmärkta för att visa sin personlighet för omgivningen. Att bära denna iögonfallande utsmyckning utmärker många människor. Det kan påvisa din individuella stil och uppmärksamhet på detaljer. Här hittar ni armband i roséguldarmband i vitguld och tennisarmband.

Sortera:
Dölj filter Filtrera:
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Finns i olika varianter
Hämta fler

GULDARMBAND

Armband i guld är ett cylindriskt ornament som bärs runt handleden eller överarmen. Det har varit en av de mest populära formerna av ornament sedan förhistorisk tid. Armband i guld är en universell form av smycken som kan variera i både stil och användning. Historiskt har de burits var för sig eller flera åt gången av båda könen. Guldarmband har använts i skyddande och dekorativa syften, i ritualer och för att indikera ens sociala status.

Läs mer om guldarmband

MATERIAL FÖR ARMBAND I GULD

Det finns många olika materialen för armband i guld med det vi oftast tänker på är Gult guld. Folk från alla kulturer över hela världen har använt inhemska eller importerade material, konstgjorda och naturliga material för att tillverka dem. Gult guld till smycken är oftast uppbyggt av rent guld som blandas med andra metaller såsom silver och koppar för att uppnå större hållbarhet samt önskad färgton. Rent 24 karats guld är inte lämpligt för att skapa vardagssmycken eftersom det är för mjukt. För att göra 18 K guld blandas 75 % rent guld (som är naturligt gul till färgen) med 25 % andra vita metaller. Dessa är kända som legeringar. Att blanda det rena guldet med vita metaller resulterar i en mjukare, krämigare gul ton i motsats till den lite smöriga, mässingsfärgen i 24 karats guld.

I början av 2000-talet började mantel till exempel tillverka armband av mjukt eller hårt glas. Även dessa glasarmband kan tillverkas i formar eller vara fritt formade, den senare processen är långsammare och inte alls lika exakt. Mikroelektronik som används i vissa moderna armband kan nu producera rörelse, ljus, ljud och viktig information kopplat till dagens teknik. Även idag är Armband i guld populärt och gul guld räknas som en väldigt exklusiv metall.

OLIKA STILAR PÅ ARMBAND I GULD

Det finns många olika stilar av armband i guld och var de bärs på kroppen avgör om de kan klassas som armband. Till exempel klassas armband som bärs nedanför armbågen som det vi traditionellt associerar med "armband". En viktig designfaktorn för ett armband i guld är storleken, den får varken vara så stor att den glider av handen när den är avslappnad, eller så liten att den inte kan skjutas över handen eller passa runt handleden. I allmänhet finns det tre olika stilar guldarmband skapas i: länk, slip-on eller så kallat stelt och delat med gångjärn. Armband i guld med länk är dimensionerade för att passa handleden bekvämt och för att låta länkarna drapera flexibelt. Slip-on stilar är stela former och kan vara antingen öppna eller en sluten cirkel eller annan form. Delat med gångjärn är ett av de populäraste då det har en mångsidig och enkel användning. Ett guldarmband bör ha rundade ändar för att passa handleden bekvämt.

Varje period i historien har haft en inverkan på guldarmbands olika stilar. Stilar kan variera i komplexitet - från tex helt enkelt bearbetade snäckskal till de intrikata mönster som är uppenbara i östasiatisk metallbearbetning. Under nittonhundratalet var armband i guld, berlockarmband och identifieringsarmband några av de mest populära stilarna.

BERLOCKER FÖR ARMBAND I GULD

Berlock och kanske just för armband i guld, är en speciell och unik typ av smycken med en lång historia som går tillbaka till det antika Egypten. Berlocker var avsedda att avvärja ondska eller att förse bäraren med speciella krafter. Det ursprungliga berlockarmbandet var den egyptiska ögonpärlan, fäst vid en cirkel, använd för att charma, fascinera eller återspegla andras illvilliga avsikter.

Dess andliga funktion blev så populär att den antogs av närliggande kulturer, och den bärs fortfarande idag i många länder i Mellanöstern. I USA blev berlock till armband i guld populärt under andra världskriget. Berlockerna inkluderade traditionellt militära insignier, flaggor, flygplan och vingar som bars av kvinnor som ett erkännande av de som tjänstgjorde i de väpnade styrkorna. Efterkrigstidens välstånd förvandlade de billiga armbanden till fina armband i guld med kvalitetssmycken gjorda av medelstora till tunga guldlänkar som berlocker kunde fästas på.

GULDARMBANDS HISTORIA

Historien om armband i guld tillbaka så långt som till 4000 f.Kr. med de tidigaste exemplen från forntida Mesopotamien och Egypten. Guldsmycken bars av män och kvinnor. Det var väldigt åtråvärt som en symbol för rikedom och makt. Armband i guld var en sällsynt lyx och var ofta besatta med färgglada ädelstenar. Guld fortsatte att vara eftertraktad som en utsmyckning i många delar av världen under efterföljande historia, med många anmärkningsvärda och utsökta exempel på guldsmycken från alla stora antika och moderna civilisationer. Det visade sig att blandning av rent guld med andra metaller gjorde det starkare, mer robusta smycken som också var billigare. Det gula guldet dominerade tills det vita guldet uppfanns på 1800-talet

En av de första skriftliga uppteckningarna om människor som bär armband finns i de hebreiska skrifterna. Bibeln nämner att det finns tre typer av armband: ett som endast bärs av män, ett som endast bärs av kvinnor och ett som kan bäras av båda könen. Även om armband i guld ofta nämns i de hebreiska skrifterna, beskrivs inte deras särdrag. Några av de äldsta armbands artefakterna konstruerades av gul guld. De flesta armband i guld var halv kantiga, eller ovala, med expanderande, trumpet formade ändar. Armband i guld var typiskt osmyckade och hamrade och böjda i form, medan bronsarmband var dekorerade med mönster